Generaties op de werkvloer
Nooit eerder vertoonde de werkvloer zo’n diversiteit aan verschillende generaties als nu.
- Allereerst zijn er de babyboomers, oftewel de mensen die binnen nu en hooguit 10 jaar met pensioen gaan.
- Gevolgd door generatie X. Generatie X wordt ook wel ‘de bindende schakel’ genoemd aangezien ze goed zijn in het bruggen bouwen tussen de oude en nieuwere generaties.
- De pragmatische generatie is opgegroeid samen met de computer. Een generatie die gericht is op zelfontplooiing en het organisatiebelang zien als hun eigen belang.
- Een generatie met veel namen is de generatie van 1980 tot 2000; generatie Y, de grenzeloze en digitale generatie, maar de bekendste is natuurlijk de Millennial. Zij hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en willen anderen inspireren. Ze signaleren kansen en willen daar graag naar handelen.
- De vijfde en daarmee laatste generatie die we nu zien, is generatie Z. Een generatie die gewend is aan allerlei vormen van gemak en waarvoor voldoening, uitdaging en afwisseling in het werk essentieel is.
5 verschillende generaties op de werkvloer betekent ook een enorme diversiteit aan ambities, drijfveren, normen en waarden, overtuigingen en verwachtingen. Generatiemanagement wordt daarom steeds belangrijker.
Het is van belang om bewust te zijn van de verschillen tussen de generaties en daar vanuit goed en persoonlijk werkgeverschap rekening mee te houden. Generatiemanagement draait om het optimaal faciliteren van de verschillende generaties om er zo voor te zorgen dat medewerkers samen de gewenste resultaten behalen. Sterker nog, vanuit ongewoon goed leiderschap heb je juist impact als je kunt differentiëren binnen de generaties en samen werkt aan een passende bedrijfscultuur voor iedere generatie.
Wij begrijpen dit als geen ander. Generatiemanagement is dan ook verweven in onze managementteam- en teamcoachings trainingen. En nee, wij gaan je niet opzadelen met een eigen aanpak per generatie. Wat we wel doen is bewustzijn en aandacht hebben voor de verschillen in gedrag, werkethiek, persoonlijke doelen en ambities, manier van communiceren, normen en waarden. Met als resultaat meer onderling begrip en een optimale samenwerking.
Want nogmaals, impact realiseer je samen.